Događaji

Dr Gorana Isailović za “Ekološki magazin”, radio RTS2: Benefiti šumske terapije

Spread the love

Gostujući u radio emisiji “Ekološki magazin“na RTS-u, Prim. dr Gorana Isailović predstavila je mnogobrojne benefite šumske terapije.

Najpre su slušaoci mogli da čuju šta je srž njenog angažovanja u oblasti šumskog velnesa. Naime, uspostaviti blagostanje, wellbeing, nije samo odsustvo bolesti. Ono ima svoju socijalnu komponentu, svoju emotivnu komponentu, intelektualnu komponentu, mogućnost da ispoljimo svoje talente i nađemo smisao života.

“Ako se bavimo tim oblastima treba da potražimo iskustva naše drevne medicine i prve srpske bolnice koju je još Sveti Sava postavio u Studenici i na Hilandaru, čiji su stubovi bilje, molitve i zvuk zvona. Lekovito bilje i bilje koje se koristi kao hrana, a isto tako i šume koje okružuju te prve bolnice, manastire, Hilandar, Studenicu i Frušku Goru. Pored toga, zvukoterapijom, kao što smo sretali korišćenje tibrtanskih činija i gongova u terapijskim postupcima, tako ne treba da se zaboravi da su zvona u našim manastirima takođe imala isceliteljski efekat. Od vrste zvona, od izvora zvona, od kombinacije, od muzike, od vibracije koju ta zvona daju, mogla su da podstiču, da aktiviraju ljude ili da ih opuštaju”.

Dr Gorana Isailović je pored efekta bilja, šuma i zvukova zvona, istakla i meditaciju, za koju smatra da je veoma važna za smirivanje anksioznosti, te da ona može da se izvodi i kroz molitvu.

Posebno je važan način i mesto gde je nastala priča o šumskom velnesu: “Medical SPA Asocijacija, čiji sam ja predsednik je praktično osnovana 2011. godine i koja uglavnom okuplja profesore Visoke zdravstvene škole strukovnih studija, gde smo praktično 2003. godine uveli predmet velnesa na studijskoj grupi strukovni kozmetičar-estetičar, odnosno velnes terapeut”, ističe Isailović.

“Mi smo pokušali da ostverimo naša dva cilja, da napravimo osnove za Jedinstven srpski velnes koncept, s jedne strane, da u taj koncept upakujemo osnovne postulate srpske srednjovekovne medicine, da napravimo jedan specifičan turistički program koji bi mogli da ponudimo na svetskom tržištu. Da ljudi pronađu wellbeing u našim banjama, u našim manastirima i našim šumama”.

Sa Jedinstvenim srpskim velnesom, udruženje na čijem je čelu dr Gorana Isailović predstavilo se prvi put na Kongresu zdravstvenog turizma u Antaliji, gde je ostvren veliki uspeh. Jedinstveni srpski velnes je izabran za najbolji velnes koncept, kada je u finalu pobedio Zapadni velnes koncept (inovativna kapsula koja stimuliše sva čula tako što ispušta arome, muziku i svetlost) koji su predstavili Kanađani.

“Sa druge strane imali smo ležanje na prestolu od zobene slame, sa cvrkutom ptica, ispod šljive, sa masažom malinama i sa pijenjem frapea od malina. Mogu da kažem da su svi prisutni glasali za outdoor koncept, za uživanje u spoljašnjem prostoru, za uživanje u prirodi u odnosu na tu klaustrofobičnu kapsulu”.

U emisiji je objašnjeno da su termin šumska medicina su uveli u upotrebu stručnjaci sa Harvarda, a da mi više upotrebljavamo termin šumski velnes kao preventivnu granu u programima javnog zdravlja i zdravstvenog turizma.

Deo intervjua Prim. dr Gorane Isailović u emisiji Ekološki magazin.

Celu emisuju možete preslušati na linku ispod:

RTS :: Radio Beograd 2 :: Ekološki magazin