Cvetka Avgustir

Cvetka Avgustin, internist, public health specialist

 

Studirala je medicinu u MF u Ljubljani.

1992. završila specijalizaciju – interna medicina

1998. je završila specijalizaciju – socijalna medicina – public health

Završila je brojne edukacije iz neprofitnog menadžmenta, komunikacijskih vještina, rješavanja konflikata …

Godine 2018. završila je školovanje za vođenje šumskih terapija kod ANFT.

 

1986 – 1994 – šef zdravstvene službe Atomske toplice

1994 – 2000 – načelnik Zavoda za socijalnu medicinu, Regionalni zavod za javno zdravstvo Celje

2000 – 2012 – šef Centra zdravlja i lepote Olimia, Terme Olimia, d.d.

2012 -2017 – Voditelj selfness programa u Termama Olimia i Termalnom Tuhelju

2017 – 2019 – Razvija i implementira Šumske terapije i radi kao liječnik u Termama Olimia

 

U Termama Olimia (https://www.terme-olimia.com/) radi poslednjih 19 godina. Radi u klinici Zdravstvenog centra Olimia. U tim termama je razvila mnoge zdravstvene i vellness programe. Uživa u posmatranju sretnih i opuštenih lica koja su se mazila masažama, kupkama i saunama, ili kod završetku uspješnih rehabilitacijskih programa.

 

Poslednje dve godine posvećuje pažnju razvoju programa u prirodnom okruženju Termi Olimia (Motorik park, Kneipp uređenja, Energetske tačke, Šumsko ronjenje, Senzorni vrt …). Kaže da je u vremenu u kojem živimo sadržaj vellness centara na neki način »prekratak«. Vellness nudi opuštanje. Ali vreme hedonizma se bliži kraju. Vreme u kojem živimo traži promene.

Veseli se perioda koji dolazi. Naime, zajednica se »otvara«. Pojedinac postaje zainteresovan za samorazvitak. On želi da razvije kompetencije da bi mogao da donosi odluke u složenim situacijama. U samopoštivanju dobro zdravlje igra važnu ulogu. Ako se vellness odvija prvenstveno u slobodno vrijeme, selfness se odnosi na sav život.

Bliska ji je promocija zdravlja. Ona vjeruje da je vrijedno trudit se za zdravlje i njegovat ga na svakodnevnoj osnovi. Samo na taj način može se očuvati blagostanje u visoku starost. Tvrdi da je misija doktora osnaživanje pojedinca za puteve koji vode ka zdravlju. U stvari, uvek ide za novu filigransku detekciju sposobnosti kot pacienta da preuzme odgovornost za svoje zdravlje, pošto se ta sposobnost kot čoveka vremenom menja.

Zainteresovana je za mnoge teme koje poboljšavaju zdravlje. Kaže da prakticira integrativnu medicinu. U proteklom periodu, ona lično dosta vremena posvećuje proučavanju energetske i šumske medicine a sa svojim kolegama i dalje razvija efikasne programe koji uključuju elemente Prirodne medicine.

 

Ona je energična i strastvena a kot svega što radi je dosledna. Ljude zna slušati i oduševljavati za promjene koje če jim donjet više blagostanja i zdravlja. Njen pristup je motivirajuč, zanimljiv i prefinjen.