Projekti

Akcija „Pomozi odeleteću“

Spread the love

Organizator: Discover Serbia
Projekat podržali: Ministarstvo zaštite životne sredine Reoublike Srbije, Dečiji inovacioni Centar, Forest Therapy – South Eastern Europe, Inženjeri šumarstva.

Cilja Akcije: Unapređenje zaštite životne sredine, očuvanje prirodne ravnoteže, celovitosti, raznovrsnosti i kvaliteta prirodnih vrednosti i uslova za opstanak svih živih bića, kao i za sprečavanje, kontrolu, smanjivanje i sanaciju svih oblika zagađivanja životne sredine.
Specifični ciljevi projekta: Povećati efikasnost javnih službi i drugih aktera u procesu očuvanja i unapređenja biodiveriziteta.
Akcija će imati 3 osnona segmenta: Edukativni deo, akciju pošumljavanja i promociju ekologije.
Pored osnovnih segmetata imaće i zabavno rekreativne aktivnosti koje su takodje u tesnoj vezi sa održivim razvojem i ovaj segment će se raelizovati kroz sadržaje kao što su šumski welnnes, eko dan za decu kao i rekreativne aktivnosti za učesnike pošumljavanja – vežbe zagrejavanja i razgibavanja uz profesionalne trenere (koje će sprečiti neželjene povrede učesnika).

Izbor lokacije: Šumovitost srbiej je 30% a Evropski prosek je 40%. Razlog ovako malog procenta šumovitosti Srbije leži u činjenici da je šumovitost Vojvodine (jedne od največih regija u Srbiji samo 7%). Iz tog razloga smo odabrali jednu lokaciju u ruralnom delu Vojvodine. Drugi razlog je činjenica da je na ovoj lokaciji detektovano 200 različitih vrsta ptica koje su ugrožene jer nemaju dovoljno stabal za gnezda.

Kratak opis aktivnosti:

Petak 19.11.2021.
08:30 Dolazak učesnika Tačna lokacija Klikni OVDE
09:00 Info-sesija, doručak
09:30 Akcija pošumljavanja
13:30 Šumski welnnes
14:30 Ručak u prirodi
15:00 Akcija pošumljavan (nastavak)
18:00 Vežbe razgibavanja

Detaljniji opis za učesnike:
Okupljanje učesnika na velikom parkingu restorana Belorepan u Barandi https://goo.gl/maps/WNPyyD9zFgRUBTAr9. Ispred restorana će biti postavljen sto sa čajem, pecivima i pitama. Nakon posluženja profesionalni trener će sa učesnicima uraditi vežbe istezanja kako bi svi učesnici bili spremni za lagani fizički rad bez bojazni da istegnu neki mišić ili da im se desei nešto slično.

Nakon istezanja sledi detaljna edukaciji „Tehnike pošumjavanja“ kroz koju ćemo sve učesnike upoznati sa tehnikama pošumljavanja. Učesnici se nakon toga dele u grupe od 8-15 volontera i svakoj od grupa se dodeljuje jedan inženjer šumarstva (mentor) koji će tokom celog dana nadzirati kvalitet pošumljavanja i pomagati članovima svoje grupe.

Sadnja će se vršiti u 4 reda sa jednom četinarskom i dve lišćarske vrste a vetrozaštitni pojas će pratiti desnu obalu „Bunarskog jezera“sa jedne strane i zemljani put sa druge strane. Pojas će biti multifunkcionalan (povećaće šumovitost ovog kraja, sprečavaće udare vetra u turističkom kompleksu, sprečavaće djubriva iz okolnih njiva da dodju do vode jezera, štitiće ptice, omogućiće pticama da se gnezde, stvoriće turistima prijatniji ambijent za kupanje u ovom jezeru kristalno čiste vode…
Rupe za sadnju lišćara biće iskopane mašinskim putem a naši učesnici će se baviti klasičnom sadnjom, zatrpavanjem sadnica što je izuzetno bezbedno. Kao dodatnu bezbedonosnu meru angažovali smo profesionalnog trenera kao 2 emeinentna doktora.

Ručak će biti serviran u prirodi i to bez gužve, svaka od grupa će dolaziti na smenu, jedni za drugima.

Šumski welnnes je dodatna aktivnost u kojoj će svi učesnici uživati i opustiti se za nastavka akcije. Šumski welnnes je nešto novo u Srbiji, šetnju će voditi najstručniji licencirani vodiči ovog dela Evrope dr. Gorana Isailovič sa svojim timom po licenci Harvard univertziteta katedre za šumsku medicinu.
Nakon akcije nastavljamo sa akcijom pošumljavanja a na kraju dana trener će pokazati vežbe istezanja kako bi izbegli neželjene upale mišića.

Akcija je osmišljena da svi učesnici mogu da povedu svoju decu. Za decu je osmišljen poseban program koji će izvoditi “Dečiji inovacioni centar“ i Školica Sporta „ACTIVITY“, učenje kroz igru (STEAM obrazovanje) lego robotika, ekološka edukacija i vežbe sa profesionalnim trenerom.

Planiramo da u ovoj akciji zasadimo više od 4000 stabala i pošumimo više od 12ha.

Planiramo da angažujemo agenciju koja će izraditi promo vide spot kojim ćemo promovisati zdrave vrednosti i društveno odgovorni rad.

Planiramo da pozovemo 2 TV sa nacionalnom frekvencom kako bi ovu zaista plemenitu akciju prezentovali većem broju ljudi u smislu edukacije i idgovornijeg odnosa ka prirodi